Mit jelent a függőség?

Korábban azt hitték, hogy a dohányzás csak egy káros, rossz szokás, amiről bármikor, bárki le tud mondani. Mára már bebizonyosodott, hogy a nikotin a szervezetben függőséget okoz, dopamin felszabadulást eredményez, amely felelős a dohányzás következtében létrejövő élettani folyamatokért. A nikotin szervezetbe jutása után másodperceken belül eljut az agyba, ahol örömérzetet vált ki, csökken az étvágy, a szorongás, javul a koncentráló képesség. Az általa felszabadított agyi átvivőanyag szintjének csökkenése azonban hiányérzetet vált ki, nemsokára ingerültség, türelmetlenség jelentkezik, és ez már csak egy következő cigarettával "orvosolható".

A dohányzás rövid időn belül nagyfokú testi-, lelki- és pszichés kötődést alakít ki, orvosi értelemben hatása egyes drogokéhoz hasonlítható, a hiányában kialakult megvonási tünetek miatt. Nemrég jelent meg az a tanulmány, amiben arról számolnak be fiatalokon végzett vizsgálatok alapján, hogy a függőség akár 2 nap alatt is kialakulhat.

Az Amerikai Egyesült Államokban csak a 60-as években jelentették be, hogy a dohányzás bizonyítottan káros az egészségre, és a nikotinfüggőséget okoz. (Korábban ezt a dohánygyárak próbálták eltitkolni.)

Mik az erős függőség biztos jelei?
  • Reggel ébredéskor egyre hamarabb gyújt rá az első cigarettára, és ezt az elsőt kívánja a leginkább.
  • Nehezen bírja megállni, ha nem tud rágyújtani (hosszabb utazás, repülőút, orvosi rendelő, stb).
  • Nem tudja az adagot csökkenteni, akkor sem, ha beteg.
Mik a megvonási tünetek?
  • Pszichés tünetek: idegessé, ingerlékennyé válhat, konfliktushelyzetek nehezebben viseli, koncentráció képesség csökken, kerüli a barátokat munkatársakat, akikkel korábban együtt dohányzott.
  • Testi tünetek: fejfájás, szédülés, alvászavar, étvágynövekedés
Fontos tudni: a megvonási tünetek átmenetiek, és néhány nap alatt, maximum 1 hét múlva már jóval kevésbé jelentkeznek. Segédeszköz, korszerű leszokást segítő gyógyszeres terápia hatására minimálisra csökkenthetőek, akár ki is küszöbölhetőek.