Elgondolkodtató információk a dohányzásról

Néhány gondolat a döntéshez:
  • Azt biztosan tudta, hogy a dohányzás következtében alakul ki a legtöbb torok-, gége- és tüdőrák. De talán azt nem tudta, hogy szerepet játszik az emlő, a gyomor a húgyhólyag, és a prosztatarák kialakulásában is.
  • Azt biztosan tudta, hogy a cigarettafüst károsítja a légutakat, köhögéssel, fulladással járó betegséget okozva, de azt lehet hogy nem tudta, hogy ebben a betegségben évente 35 000 ember hal meg Magyarországon.
  • Azt biztosan tudta, hogy a dohányzás káros az Ön egészségére is, de azt lehet hogy nem tudta, hogy átlagosan 8 évvel rövidíti meg az életét. Azt is valószínűleg tudta, hogy gyakrabban alakul ki szívinfarktus a dohányzás következményeként, de azt talán nem tudta, hogy ha egy 40 év körüli férfi szívinfarktusban meghal, azt 90%-ban a dohányzás okozhatta. Az is új adat, hogy a dohányzás nyilvános helyekről történt kiszorításával egyes országokban már első évben 15%-kal csökkent a szív és érrendszeri betegségek száma.
  • Azt is tudhatta , hogy a "light" cigaretta kevesebb nikotint és kátrányt tartalmaz, de azt talán nem tudta, hogy ezek a típusú cigaretták károsabbak. Többet és mélyebben szívják le a füstjét az emberek, illetve a ízfokozó aromás anyagai rákkeltőbbek.
  • Az is köztudott , hogy a cigarettafüstben nagy mennyiségben van szénmonoxid, de az talán kevésbé ismert , hogy a szénmonoxid a vér oxigénszállító sejtjeihez kötődve elfoglalja az oxigén helyét, csökkentve a szervek oxigén-ellátottságát, ami többek között krónikus fáradtságot okoz.
  • Azt is valószínűleg tudta, hogy dohányzás mellett magasabb az agyvérzés, a stroke kockázata, de azt talán nem tudta, hogy jóval hamarabb elkezdődik az időskori elbutulás kialakulása.
  • Arról is biztosan hallott már, hogy a dohányzás káros a magzatra, de azt talán nem tudta, hogy a teherbeesés (illetve a nemzés) esélye is sokkal kisebb. A dohányzó terhes nők gyermekeinél még évekkel később is kimutatható káros következménye a terhesség alatti dohányzásnak.
  • Az is közismert, hogy a fiatalok is egyre nagyobb számban dohányoznak, de az talán kevésbé ismert, hogy a dohányzó fiatalok nagyobb arányban próbálják ki a drogokat is, és válnak drogfüggővé a nem dohányzó társaiknál.
"A legtöbb ember több időt és energiát fordít arra, hogy kerülgesse a problémákat, mint arra, hogy megragadja és megoldja őket."
Henry Ford